چکیده آموزش
در سال های اخیر با بررسی زلزله هایی همچون: بم، سرپل ذهاب و… در داخل کشور و دیگر زلزله های مهم جهان دریافت شده است که لرزش های زمین ناشی از زلزله ای مشخص در انواع خاک های متفاوت است و در واقع ساختگاه های مختلف در برابر زلزله با توجه به ویژگی های متفاوتی که دارند، پاسخ متفاوتی نشان می دهند. برای مثال در مورد زلزله بم که زلزله ای با بزرگی لنگر ۶٫۶ (۶٫۶=Mw) بود، به طور غیرمنتظره ای بعضی از مناطق این شهر را با خاک یکسان کرد در حالی که بعضی نقاط دیگر بم کاملا سالم مانده بود.
در واقع زلزله وارده به بعضی از مناطق شهر دارای شدت مرکالی ۹ ریشتر بود. پس از این زلزله بود که در داخل کشور به ضرورت و اهمیت هر چه بیشتر انجام مطالعات ساختگاهی پی برده شد و اقداماتی در این جهت در شهرهای مختلف انجام گرفت و همچنین مطالعات ساختگاهی در پروژه های حساس همچون: سدها، پل ها، ساختمان های حساس و… اجباری تلقی شد.
در این آموزش سعی داریم به محاسبه پاسخ ساختگاه های مختلف تحت بارگذاری زلزله و وقوع پدیده هایی در این جهت همچون تشدید را با استفاده از نرم افزار DEEPSOIL بررسی کنیم. این نرم افزار رایگان که در دانشگاه ایلینوی (University of Illinois at Urbana-Champaign) تهیه شده است، تحلیل پاسخ ساختگاه را با در نظر گرفتن یک ستون خاکی یک بعدی به روش غیرخطی و شبه خطی برای ما انجام خواهد داد.
این نرم افزار همانند دیگر نرم افزارهای تحلیل ساختگاه، داده هایی همچون رکوردهای زلزله و مشخصات خاک ساختگاه را دریافت می کند و با انجام محاسبات پارامترهای دینامیکی، پاسخ دریافتی را ارائه می دهد. در نهایت از این پارامترها برای تحلیل پاسخ استفاده شده و در صورت نیاز در محاسبات لرزه ای سازه ها به کار گرفته می شوند.
DEEPSOIL دارای محیط گرافیکی جذاب و امکانات بسیاری است و محاسبات را به روش های غیرخطی و شبه خطی به انتخاب ما انجام خواهد داد. می توان گفت که نرم افزار DEEPSOIL یکی از کامل ترین نرم افزارهای موجود برای تحلیل اثر ساختگاه است.
با توجه به لرزه خیزی کشور ما و نیاز به انجام انواع بررسی های لرزه ای برای ساختگاه ها و سازه های مختلف، آشنایی با نرم افزارهای تحلیل پاسخی همچون DEEPSOIL می تواند بسیار مفید و پرکاربرد باشد و همچنین داده های حاصل از این نرمافزارها در پروژه های تحقیقاتی و پژوهشی کاربرد فراوانی دارند.
فهرست سرفصل ها و رئوس مطالب مطرح شده در این مجموعه آموزشی، در ادامه آمده است:
- درس یکم: معرفی و نصب نرم افزار
- درباره نرم افزار
- نکات استفاده و توسعه نرم افزار در طول تاریخ
- نصب نرم افزار
- درس دوم: آشنایی با قسمت های مختلف نرم افزار
- زبانه نیم رخ ها (Profiles Tab)
- زبانه حرکات (Motions Tab)
- زبانه آنالیز (Analysis Tab)
- درس سوم: فرایند انجام آنالیز
- گام اول: تعریف آنالیز
- گام دوم: تعریف نیم رخ خاک
- گام سوم: انتخاب حرکت ورودی
- گام چهارم: تعریف میرایی ویسکوز – کرنش کوچک
- گام پنجم: تعریف کنترل آنالیز
- نتایج
- درس چهارم: مدل های خاکی
- منحنی های ستون فقرات
- رفتار هیستریک (بارگذاری باربرداری)
- ایجاد و پخش فشار آب حفره ای
- ساختار پایگاه داده های خروجی
- درس پنجم: مثال های کاربردی
- آنالیز خطی بدون میرایی با رزونانس
- آنالیز خطی بدون میرایی با سنگ بستر الاستیک
- آنالیز میرای خطی با سنگ بستر الاستیک
- آنالیز شبه خطی با نقاط گسسته
- آنالیز غیرخطی
- با استفاده از مدل خاکی MKZ و رفتار بارگذاری باربرداری Masing
- با استفاده از مدل خاکی GQ / H و رفتار بارگذاری باربرداری Non-Masing
- چند لایه، سنگ الاستیک، ایجاد و پخش فشار آب حفره ای
- با استفاده از گزینه تولید خودکار نیم رخ
- با نیم رخ خاکی تصادفی
مفید برای رشته های
- مهندسی عمران
فرزام :
بسیار عالی بود