اینترنت اشیا (Internet of things)، که به اختصار IOT نیز نامیده می شود یکی از فناوری های جدید در دنیای ارتباطات به شمار می رود که روز به روز گسترش یافته و محبوبیت بیشتری کسب می کند. اینترنت اشیا، دانش مدرنی است که در آن برای هر شیء (اعم از انسان، اشیا و …) قابلیت ارسال و دریافت داده از طریق خطوط ارتباطی مختلف، مانند شبکه های محلی بیسیم، اینترنت و یا اینترانت، فراهم می گردد. به عبارت دیگر، IOT در واقع شبکه ای از اشیا هستند که می توانند (از طریق درگاه های ارتباطی مختلف)، با سایر اشیای دیگر ارتباط برقرار کرده و آنها را تحت تأثیر قرار دهند و یا از محیط پیرامون خود تأثیر بپذیرند. به عنوان نمونه خانه های هوشمند مثالی از کاربرد IOT محسوب می شوند به طوری که کلیه لوازم موجود در منزل با یکدیگر در ارتباط بوده و در هر لحظه می توانند اطلاعات خود را به شیء دیگری منتقل کنند.
ما در این دوره آموزشی که به صورت پروژه محور و کاربردی خواهد بود، نحوه کنترل لوازم منزل را با استفاده از دو درگاه ارتباطی شبکه های وایرلس و پیامک آموزش می دهیم. در هر بخش سعی می شود تحلیل های لازم انجام شود و بعد از آموزش، خروجی پروژه نیز تست گردد. این دوره آموزشی به گونه ای است که برای هر فردی با کمترین دانش نسبت به برنامه نویسی و اینترنت اشیا، قابل فهم و انجام باشد و پس از اتمام دوره، دانشجویان قادر خواهند بود لوازم مورد نظر خود را از طریق شبکه به صورت وایرلس و از طریق پیام کوتاه کنترل کنند و محیط پیرامون خود را مانیتور کنند و به علاوه با نحوه برنامه نویسی تلفن های همراه هوشمند (دارای سیستم عامل اندروید) جهت کنترل لوازم و انجام مانیتورینگ آشنا خواهند شد.
لازم به توضیح است در این دوره آموزشی، از برد آردوینو، ماژول ESP8266 و ماژول های سری SIM استفاده خواهیم کرد و نحوه پیکربندی و راه اندازی این ماژول ها را به صورت کامل آموزش خواهیم داد.
شرح کلی سرفصل های آموزش
مجموعه آموزشی ویدئویی کنترل لوازم منزل توسط شبکه و پیامک در چهار درس تهیه می شود که شرح کلی هر درس در ذیل ارائه می گردد:
در درس یکم این آموزش، اهداف و پیش نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری پروژه مورد بررسی قرار می گیرد. قطعات و ماژول های مورد استفاده در پروژه تشریح می گردد و نکاتی در خصوص تهیه ماژول ها عنوان خواهد شد.
در درس دوم، کنترل لوازم با استفاده از ماژول وای فای ESP8266 آموزش داده می شود؛ به طوری که ابتدا مشخصات و ویژگی های ماژول مذکور، بیان می شود، سپس در خصوص پیکربندی و راه اندازی ماژول ESP8266 آموزش هایی ارائه می گردد و فرامین ATCommand مربوط به ماژول، به صورت عملی آموزش داده می شود. نحوه برنامه نویسی ماژول مذکور توسط برد آردوینو نیز به صورت کامل آموزش داده می شود. لازم به ذکر است کلیه مدارها و شماتیک های مربوط به پروژه توسط نرم افزارهای شبیه ساز پروتئوس و Fritzing شبیه سازی شده است. همچنین در این درس، نحوه ساخت وب سرویس توسط ماژول وای فای ESP8266 را آموزش خواهیم داد که از طریق شبکه های محلی و یا اینترنت می توانیم، لوازم مورد نظر خود را کنترل کنیم و یا مانیتورینگ را انجام دهیم.
در درس سوم از این آموزش، با ماژول های سری SIM آشنا خواهیم شد. انواع ماژول های فوق را مقایسه خواهیم کرد و نقاط قوت و ضعف هر کدام را عنوان خواهیم کرد. دستورات ATCommand مربوط به ماژول های GSM را به صورت عملی آموزش خواهیم داد و سپس لوازم مورد نظر خودمان را از طریق پیام کوتاه (SMS) کنترل می کنیم و اطلاعات سنسورهای مختلف را توسط ماژول های مذکور دریافت خواهیم کرد.
در درس چهارم، نحوه ساخت و برنامه نویسی اپلیکیشن برای سیستم عامل اندروید جهت کنترل لوازم از طریق شبکه و پیام کوتاه را آموزش خواهیم داد. لازم به توضیح است برای برنامه نویسی اندروید از محیط کد نویسی بیسیک فور اندروید استفاده خواهیم کرد.
فهرست سرفصل ها و رئوس مطالب مطرح شده در این مجموعه آموزشی، در ادامه آمده است:
- درس یکم: آشنایی با مجموعه آموزشی
- معرفی مجموعه آموزشی
- آشنایی با پیش نیازهای نرم افزاری و سخت افزاری پروژه
- آشنایی با قطعات و ماژول های مورد استفاده در پروژه
- تحلیل پروژه و آشنایی با اهداف مجموعه آموزشی
- درس دوم: کنترل لوازم توسط شبکه با استفاده از ماژول وای فای (ESP8266)
- آشنایی با ماژول های وای فای سری ESP
- پیکربندی و راه اندازی ماژول وای فای ESP8266
- دستورات ATCommand برای کنترل ماژول WI-FI
- برنامه نویسی ماژول وای فای ESP8266 توسط برد آردوینو
- پیکربندی ماژول در مدهای کاری مختلف و تشریح پایه های ماژول
- شبیه سازی پروژه ها و مدارها توسط نرم افزار پروتئوس و Fritzing
- ارسال و دریافت اطلاعات از طریق ماژول ESP8266
- تنظیمات مهم و کاربردی ماژول WI-FI
- کنترل لوازم و مانیتورینگ با استفاده از ماژول ESP8266
- ساخت وب سرویس توسط ماژول WI-FI و کنترل لوازم و مانیتورینگ محیط از طریق شبکه و اینترنت توسط رایانه، سیستم عامل اندروید و مرورگرهای اینترنتی
- درس سوم: کنترل لوازم توسط پیامک با استفاده از ماژول های سری SIM
- آشنایی با ماژول های سری SIM
- آشنایی با مشخصات و کاربردهای ماژول های GSM و مقایسه آنها و نکاتی در خصوص تهیه ماژول
- پیکربندی و راه اندازی ماژول SIM
- دستورات ATCommand مخصوص ماژول های سری SIM جهت کانفیگ ماژول
- برنامه نویسی ماژول ها توسط برد آردوینو و تست خروجی پروژه
- نحوه ارسال و دریافت اطلاعات با استفاده از ماژول های سری SIM
- کامل کنترل لوازم و مانیتورینگ محیط توسط ماژول به صورت پروژه محور
- درس چهارم: کنترل لوازم با استفاده از شبکه و پیامک توسط زبان برنامه نویسی بیسیک فور اندروید
- آشنایی اجمالی با زبان برنامه نویسی بیسیک فور اندروید
- برنامه نویسی کنترل لوازم و مانیتورینگ محیط توسط شبکه با استفاده از زبان برنامه نویسی بیسیک فور اندروید
- برنامه نویسی کنترل لوازم و مانیتورینگ محیط توسط پیامک با استفاده از زبان برنامه نویسی بیسیک فور اندروید
- تست خروجی پروژه های آموزش داده شده
مفید برای رشته های
- مهندسی کامپیوتر
- مهندسی الکترونیک
- مهندسی برق
yazdani :
با سلام. لطفا آموزش این دوره را با آموزش های عملی همراه کنید ممنون و سپاسگزارم
سید حسن :
با سلام و خسته نباشید خدمت اقای مهندس . بی صبرانه منتظر این اموزش هستیم